Crowdfunding en bancaire financiering gaan hand in hand

Crowdfunding en bancaire financiering gaan hand in hand

January 29th, 2015 Posted by Crowdfunding, Financiering No Comment yet

Een bank die crowdfunding aanbiedt als financieringsmiddel. Ik hoor u denken: “Dat is lekker makkelijk! Zelf de krenten uit de pap halen en de rest overlaten aan de ‘crowd’.” Zo simpel ligt het echter niet.

Crowdfunding gaat namelijk hand in hand met bancaire financiering. Naar mijn idee zal het dan ook niet lang duren tot crowdfunding een vast onderdeel wordt van het financieringsaanbod in Nederland.

In de eerste helft van 2014 werd voor 23 miljoen euro aan crowdfunding opgehaald. In totaal werden daarmee negenhonderd projecten gefinancierd. Het zijn vooral ondernemingen die via crowdfunding geld binnenhalen: 19,2 miljoen euro kwam uit deze hoek. Per project ontvingen ondernemingen gemiddeld 82.000 euro (bron Douw & Koren). Uiteraard staan deze bedragen nog in schril contrast met de bedragen die bij de banken op de balans staan. Het is echter om twee redenen vaak niet haalbaar voor banken om deze middelen in te zetten voor financiering van het MKB. Voordat een bank krediet verstrekt, moet er veel geanalyseerd worden. Om deze kosten terug te kunnen verdienen, moet de financieringsbehoefte hoog genoeg en het risicoprofiel laag genoeg zijn. Bij de meeste MKB’ers ligt dit precies andersom.

Eerste stap met crowdfunding

Dit soort ondernemingen krijgen met crowdfunding de kans om een eerste stap te zetten. Bedrijven die in staat zijn om geld op te halen van een grote onbekende groep mensen tonen hiermee aan dat er behoefte is aan hun aanbod. De investeerders zijn in veel gevallen meteen klant én ambassadeur van het bedrijf. Deze bijkomstigheden leveren de onderneming, naast geld, dus ook waarde op voor de langere termijn. Veel ondernemingen komen na een succesvolle crowdfunding-campagne wel in aanmerking voor (bancair) krediet. Banken van Nederland, sta hier eens bij stil: verkoop je als bank ‘nee’ tegen deze startende ondernemingen, dan is de kans klein dat ze bij je terugkomen op het moment dat ze er beter voor staan. Bied je ze de middelen om de 380 miljard aan spaargeld die we in Nederland hebben in beweging te krijgen, dan zou Nederland er eens heel anders uit kunnen komen te zien.

Dit artikel werd gepubliceerd op Verder met Financieren van ABN AMRO.