startup

De 5 belangrijkste startup lessen van Pim Betist, Sellaband

July 13th, 2016 Posted by Ondernemerschap No Comment yet

Herinner je je Sellaband nog? 10 jaar geleden lanceerde Pim Betist een crowdfundingplatform in Nederland, het allereerste reward-based platform met het model dat Kickstarter ook gebruikt.

Tegenwoordig helpt Pim startups met het vertalen van hun idee naar een succesvolle onderneming. Om zijn 10-jarig jubileum als ondernemer te vieren, deelt Pim 5 van zijn belangrijkste lessen met StartupJuncture.

1. Verover de wereld. Stap voor stap.

Wens jij de wereld te veroveren met jouw nieuwe onderneming? Zorg er dan voor dat jouw go-to-market plan zo betaalbaar en haalbaar mogelijk is. Specificeer jouw geografische reikwijdte en doelgroep. Wees zeer selectief met de functionaliteiten die je aanbiedt. Houd je team klein en betreed de markt wanneer je er klaar voor bent. Je zal jouw product meerdere malen nog gaan aanpassen, dus hoe goedkoper je deze aanpassingen houdt, hoe kleiner de kans dat jouw budget al op is voordat je ‘the sweet spot’ hebt.

2. Verplicht raam-staren

Een van mijn mentoren raadde mij aan om minstens 1 middag per week te ‘raam-staren’. Hard werken, zo vertelde hij, is alleen goed voor werkzaamheden met een voorspelbare uitkomst. Wanneer het team van een startup niet het gewenste resultaat behaald, dan maken zij de verkeerde assumptie: ze gaan nóg harder werken voor succes. Het tegendeel is de waarheid. Maak kleine aanpassingen en maak kleine variaties totdat het product zijn doel treft en de consumenten iets krijgen wat ze daadwerkelijk willen. Dit vergt vertrouwen, wilskracht en creativiteit. Hoe meer je probeert de uitkomst te beïnvloeden, hoe minder effectief je bezig zult zijn. Dus vergeet niet af en toe een stap terug te doen en jouw creatieve geest de vrije loop te laten. Creativiteit kan niet worden geforceerd.

3. “Ik kan dit zelf!”

Nee, dat kun je niet. Tenzij je de juiste mensen om je heen hebt verzameld. In je onderneming draait het niet om jou. Het gaat erom dat je iets doet waar anderen in geloven en het ook daadwerkelijk realiseert. De ondernemers die succesvol zijn, hebben vanaf het begin een goed team om zich heen verzameld. Zij kennen hun eigen kracht en verzamelden teamleden met de juiste competenties. Een andere gemene deler bij succesvolle teams is het plezier van het samenwerken. Uiteraard is dit uiterst belangrijk, want als er tegenslagen komen dan blijft de energie positief. En dat is de enige manier om tegenslagen te overwinnen.

4. De bereidheid van de investeerders

Ik zie veel ondernemers met angel investors praten nog voordat ze ‘investor ready’ zijn. Het vermindert de kans op funding en wanneer de financiering wel rond is dan is de waarde van de onderneming lager dan het zou moeten zijn. Ik run een bedrijf genaamd Ripplestarters. Wij helpen startups met het ontwikkelen van het concept, de validatie, de financiering en een groei-strategie. We zorgen er altijd voor dat onze klanten een sterke merknaam, domein en merkidentiteit hebben voordat we hen helpen bij het realiseren van financiering. Het helpt tevens om goed te weten welk probleem je voor wie oplost. Ga niet uit van je gevoel, maar bewijs jouw aannames met markt- of kwalitatief onderzoek. Tot slot, zorg ervoor dat jij en jouw team klaar zijn voor de start voordat je met angel investors gaat praten.

De tweede investeringsronde is misschien nog wel moeilijker dan de eerste. De timing is cruciaal. Als een van de founders heb je een plan nodig en een zorgvuldige voorbereiding. Te laat accelereren betekent verliezen. Te vroeg accelereren betekent dat je op kunt schalen voordat de startup echt een groeispurt maakt.

Dit gebeurde met SellaBand, mijn eerste onderneming. Een venture capital investeerde 3.5 miljoen euro nog voordat we het businessplan scherp hadden. De venture capital had geen interesse in het perfectioneren van het business model, zij wilde actie. De kosten stegen aanzienlijk en daardoor ook de mogelijkheid om te experimenteren met en het bewijzen van onze waardepropositie. Ik verliet de onderneming na vele pogingen om de raad te overtuigen van richting te veranderen. Een jaar later vroegen zij faillissement aan.

5. Wees niet bang voor de concurrentie

De meeste venture capitals en ondernemers willen zo snel mogelijk groeien. Deze drang komt voort uit de angst voor concurrentie. Als je het mij vraagt, is dit de nummer 1 reden waarom startups falen. Waar golven zijn, zijn surfers. Als je goed genoeg bent, zul je de golf berijden. Ondernemers zijn allemaal opzoek naar een grote golf die alleen zij kunnen berijden. Maar ze vergeten dat concurrentie hen helpt om de markt te laten groeien en hen gefocust houdt het einddoel: het tevreden stellen van de klant. Startups zullen niet falen door concurrentie. Zij falen door het gebrek aan tevreden klanten.