Pim Betist - De elementen van crowdfunding

‘De elementen van crowdfunding’

November 14th, 2011 Posted by Crowdfunding No Comment yet

Crowdfunding is hot. In Nederland zijn dit jaar meer dan tachtig projecten medegefinancierd door crowdfunding. Samen goed voor 750.000 euro. Wereldwijd is middels dit fenomeen al meer dan 300 miljoen dollar opgehaald.

Maar wat is crowdfunding precies? Wat kunnen we leren van deze trend? En hoe kun je door dit fenomeen in te zetten meer uit je marketingbudget halen?

Dit is een samenvatting van mijn presentatie op  Challengers Day 2011 in Amsterdam.

Pim Betist behandelt in zijn lezing de basis elementen van crowdfunding, aan de hand van herkenbare praktijkvoorbeelden. Hoe maak je van jouw klant een evangelist? En, hoe zet je crowdfunding in om jouw marketingboodschap onder de huid van je klant te krijgen? Na de lezing is duidelijk hoe je op innovatieve manier het merkbewustzijn bij jouw doelgroep verhoogt.

Zorg voor balans 

Pim gaat in op de vier elementen van crowdfunding

  • Vertrouwen
  • Kwaliteit
  • Potentie
  • Begrip

Kwaliteit en potentie worden verzekerd op het moment dat je een juiste balans weet te vinden tussen de kracht van de massa en een hoog entertainment gehalte. Te veel massa zorgt voor inferieure kwaliteit, terwijl een te sterke kwaliteitsfilter de fun factor teniet doet.

Ieder crowdfunding concept heeft te maken met drie belanghebbenden.

  • de dienstverlener
  • de geld behoeftige
  • de investeerder/ donateur

In de ontwikkeling van het concept moet een afweging gemaakt worden tussen rekening houden met alle belangen van de verschillende stakeholders en een duidelijk en simpel concept dat bij iedereen begrip en vertrouwen opwekt.

Het maken van een keuze tussen faciliteren en waarde toevoegen als crowdfunding dienstverlener is cruciaal. Platformen die deze keuze niet maken hebben een grote kans op een te zware overhead en ontevreden klanten. Als men er voor kiest om waarde toe te voegen moet ook het business model hierop aan worden gepast. Kiest men ervoor om te faciliteren dan moet dit zo helder mogelijk worden gecommuniceerd zodat er geen valse verwachtingen ontstaan.

“Failing to prepare is preparing to fail”, Benjamin Franklin

Bij het starten van een crowdfunding project is het belangrijk om een inschatting te maken van de hoeveelheid tijd die toegewezen wordt aan elke fase. In de ideale situatie wordt de tijd als volgt verdeeld.

  1. voorbereiding 40%
  2. crowdfunding 20%
  3. uitvoering 40%

Fase 1 is cruciaal. De promotionele content moet voorbereid zijn en er moet een duidelijke planning zijn voor fase 2. In deze fase wordt spijkers met koppen geslagen. Hoe langer het project duurt om volledig gefinancierd te geraken, hoe meer het vertrouwen van de potentiële investeerder daalt. Fase 3 is belangrijk voor de continuïteit van het platform. Beloftes moeten nagekomen worden. Anders zal het succes kortstondig zijn.

Praktijkvoorbeeld: Africa Unsigned

Met het nieuwe bedrijf van Pim Betist als voorbeeld wordt uitgelegd hoe de crowdfunding elementen tot een werkend concept zijn gebracht.

Afrika barst van onbenut potentieel, zeker op het gebied van muziek. De infrastructuur ontbreekt, maar de muziek die het continent biedt is divers en vernieuwend. Bovendien ontstaat er een steeds grotere middenklasse in Afrika en groeit het gebruik van de mobiele telefoon/internet exponentieel. Op bepaalde vlakken haalt Afrika Europa zelfs in. Zo zijn er Kenia alleen al 14 miljoen gebruikers van mobiel betalingssysteem MPESA. Met Africa Unsigned speelt Betist in op deze kansen middels crowdfunding.

Om de kwaliteit op het platform te garanderen introduceerde Betist een muziekpanel bestaande uit bekende experts als Tony Allen (Fela Kuti) en Damon Albarn (Gorillaz & Blur). In een samenwerking met Giel Beelen is de balans gevonden tussen de Wisdom of Crowds en entertainment.  In de ochtendshow van Giel Beelen werden kort door het muziekpanel voorgeselecteerde tracks gespeeld. Het luisterpubliek stemde op een speciale website op haar favoriete track. De band met de meeste stemmen won een samenwerking met DJ Gregor Salto. Mokoomba, de winnende band, afkomstig uit Zimbabwe, stapte voor het eerst in het vliegtuig om met DJ Gregor Salto in Nederland de studio in te duiken. De samenwerking werd vastgelegd in een videoclip die inmiddels meer dan 250.000 keer online bekeken is. De band haalde vervolgens via Africa Unsigned voldoende budget op om een mini album uit te brengen. Deze EP is deze zomer gelanceerd met een flashmob in het centrum van Amsterdam.

Een belangrijke uitdaging in crowdfunding is dat het fenomeen het beste werkt in niche en opkomende markten. Het boek “The Long Tail” geschreven door Chris Anderson beschrijft hoe we van deze uitdaging een kans kunnen maken. Betist benadrukt dat het vinden van een juiste balans tussen trekken (Wisdom of Crowds) en duwen (Entertainment/massa bereiken) cruciaal is om The Long Tail voor je te laten werken.

Betist eindigt zijn presentatie met de Maslow theorie. Hij legt middels deze theorie uit dat een combinatie tussen financieel en emotioneel rendement de sterkste drijfveren bieden om geld te investeren. De reden die hier aan ten grondslag ligt is te verklaren middels de  de derde en vierde laag van de piramide van Maslow. De mens heeft behoefte aan liefde, en wil bij een groep horen waarmee hij of zij zich kan identificeren. Participatie biedt de potentiële investeerder de mogelijkheid onderdeel te worden van een community die ergens voor staat. Dit speelt direct in op het zelfvertrouwen en de status van de investeerder.