Pim Betist - Crowdfunding vraagt om uniform Europa

Crowdfunding vraagt om uniform Europa

September 11th, 2013 Posted by Crowdfunding No Comment yet

Terwijl Europese autoriteiten de wonden likken, opgelopen als gevolg van de misinvesteringen in de traditionele kapitaalmarkt, laten ze nieuwe kansen voor innovatie en economisch herstel volledig links liggen.

Het gebrek aan Europese wet- en regelgeving omtrent crowdfunding vormt voor deze manier van financiering een ernstig obstakel om een serieus onderdeel van de kapitaalmarkt te kunnen worden

Het is algemeen bekend dat het midden- en kleinbedrijf momenteel erg veel moeite heeft om plannen gefinancierd te krijgen. Banken zijn huiverig, waardoor het mkb is aangewezen op alternatieve vormen van financiering. Crowdfunding kan een oplossing zijn, maar de basis van waaruit de verschillende initiatieven een serieus alternatief kunnen bieden voor het mkb, ontbreekt. De huidige brei aan regelgeving vormt een grote belemmering voor groei van deze markt. Zo kunnen in Nederland verschillende bepalingen uit de Wet op het financieel toezicht relevant zijn, maar ook uit het Burgerlijk Wetboek en andere wetten. Bovendien ontbreekt Europese consistentie in de regels, waardoor crowdfunding vaak binnen de landsgrenzen plaatsvindt. Blijft de crowdfundingmarkt klein, dan kan in de financieringsbehoefte van deze mkb’ers die zo belangrijk zijn voor onze groei niet worden voorzien. Enkel blijven opereren op de eigen — kleine — markt is als vissen in een veel te kleine vijver.

In de VS hebben ze dat begrepen. Obama heeft vorig jaar de ‘Jumpstart Our Business Startups Act’ of ‘JOBS Act’ aangenomen, waardoor uniforme regels betreffende crowdfunding zijn opgenomen in de Amerikaanse wetgeving. De Amerikaanse markt voor crowdfunding groeide in 2012 naar $1,6 mrd, de Europese slechts naar $925 mln. Marktonderzoeker Massolution voorspelt dat dit jaar slechts 26% van de crowdfundingmarkt nog uit Europa komt, terwijl Europa qua inwoneraantallen anderhalf keer zo groot is als Amerika. Europa dient wat crowdfunding betreft een voorbeeld nemen aan Amerika. Uniforme wetgeving is de sleutel. Maar als dergelijke wetgeving er in Europa al komt, gaat dit nog jaren duren. Tot die tijd blijven we ver achter Amerika in de race om financiering voor innovatieve ideeën die de groei op weg kunnen helpen.

Deze bijdrage is op 11 juni verschenen in het Financieel Dagblad en is geschreven door Pim Betist in samenwerking met Werner Wolfs, advocaat gespecialiseerd in financieel recht. Beeld: deligne/caglecartoons.com